Budúca vízia Vysokých Tatier sa nerodí ľahko

29.09.2005 Poprad

Poprad 29. septembra (TASR) - Rôznosť názorov na budúcnosť Vysokých Tatier charakterizovala dnešné sympózium o Tatrách, ktoré sa konalo v Podtatranskom múzeu...
Poprad 29. septembra (TASR) - Rôznosť názorov na budúcnosť Vysokých Tatier charakterizovala dnešné sympózium o Tatrách, ktoré sa konalo v Podtatranskom múzeu v Poprade. Prezentovali sa radikálne úvahy o ponechaní objektov nad Cestou slobody \"na dožitie\" až po zmierlivé, volajúce po skvalitnení medziľudských vzťahov a spolupráci.

Prednosta Mestského úradu Vysoké Tatry Jozef Vilim na tlačovej besede zdôraznil, že v rámci pripravovaného územného plánu, ktorý by mal byť hotový v novembri, ide predovšetkým o skvalitňovanie existujúcich služieb. \"Ak chceme chrániť územie, treba mestu pomôcť\". Ako príklad uviedol snahu o skvalitnenie zimnej údržby ciest s použitím ekologických materiálov, ktoré sú však drahé.
Podľa riaditeľa Správy TANAP-u Tomáša Vančuru je najmenej 80 percent požiadaviek bezproblémových. Ani jedna z takmer pol druha desiatky dnes naznačených vízií mu \"netrhala uši\". Pripomenul, že ide o otázku záujmov, ktoré prirovnal k trom vrcholom trojuholníka. Jedným je záujem ochrany prírody, druhým vlastníkov a užívateľov pozemkov a tretím záujem samosprávy.
Stanovenie jasných pravidiel vidí v zonácii, ktorá \"by vedela nejakým spôsobom naplniť požiadavky. Vždy z toho trojuholníka musí strana niečo ubrať, ale pokiaľ si dáme cieľ, že môžeme uberať len dovtedy, aby to ešte stále bol národný park, tak to môže byť limitom, ktorý môže viesť k úspechu, \" konštatoval Vančura.
Požiadávku zonácie Štátne lesy TANAP-u neodmietajú. Ako povedal hovorca Marián Štrucel \"zonácia áno, ale otázka znie kedy\". Problémom sú aj zastavané územia, ktoré by mali byť zaradené v nižšom stupni ochrany namiesto doterajšieho tretieho v druhom.
Syampózium pripravila nezisková organizácia A-projekt v Liptovskom Hrádku s cieľom poskytnúť priestor obyvateľom tatranského regiónu v rámci búrlivej diskusie vyvolanej minuloročnou veternou smršťou. Pri príprave podujatia sa opierala o skúsenosti z realizácie projektu Participatívny a trvaloudržateľný manažment TANAP-u, o poznanie historických súvislostí súžitia človeka s prírodou a ich nadväznosť na legislatívne podporované nástroje územného rozvoja. Ide o územný plán a program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Vysoké Tatry.
 

Vyberte región

mark